Пролетта украсява Албиона с красиви жълти нарциси - те са навсякъде и

...
Пролетта украсява Албиона с красиви жълти нарциси - те са навсякъде и
Коментари Харесай

Морето на нарцисите е на Острова

Пролетта украсява Албиона с красиви жълти нарциси - те са на всички места и в големи количества. Общините на острова обилно засаждат луковици през есента, които след няколко месеца разцъфват и " тъкат "  красиви " килими ". Жълтото цвете вирее и в паркове и градини, и на диви места, на големи поляни и ливади, около скали, реки, езера и канали.

Твърди се, че римляните са донесли нарцисите в Британия. Древните вярвали, че тези красиви и нежни растения имат изцелителна мощ. По британските градини нарциси има от доста епохи, а промишленото им развъждане за рязан цвят стартира от XIX век. Те са

знак на наслада и вяра

през настъпващата пролет. Има ги в доста страни, само че Обединеното кралство е №1 в света - то създава 90% от международното количество нарциси. Островът изнася за Европа и Съединените щати, като 80% от цветята идват от полята на Корнуол. Тази югозападна област в Обединеното кралство е най-големият международен производител на нарциси – там се засаждат над 30 милиона тона луковици всяка година.

Има най-различни вариации на нежното цвете - жълти с жълто " сърце ", жълти с оранжев център, бели с оранжев център, бели с бял център, на стъбло по две, три или повече цвята, мини нарциси и така нататък и тъй наречените Съществуват 13 000 разновидности, обединени в 12 съществени групи.

Най-разпространен е „ жълтият тромпет ”

Нарцисите са обичано цвете в цялото Обединено кралство, само че те са  на първо място на Уелс.  Розата е знак на Англия, магарешкият бодил - на Шотландия, детелината – на Ирландия, а нарцисът е на Уелс. Отначало знак на Уелс е праз лук, само че последователно през ХIХ век го заменят с нарцис . Всички, които честват Деня на Св. Дейвид, го носят (светецът е настойник на Уелс).

Жълтите пролетни цветя могат да се видят на доста места в Англия, само че в имението Бликлинг, в Норфолк, има над 100 000 цвята. В Лестършир и в Кумбрия също има имения, където са в големи количества. Те разцъфват първо в Югозападна Англия, само че са навсякъде през март и април – по продължение на цели улици, междуградски пътища, по продължение на канали и рекички..

В Корнуол в имението Cotehele, на 18 и 19 март празнуват Уикенд на нарциса –там могат да се видят исторически типове, както и нови хибриди, а екскурзиантът може да се разноски из градината на имението, съпроводен от гид. Градинарите на имението основават даже статуи от нарциси.

В друго имение - Acorn Bank в Къмбрия, могат да се видят милион нарциси – някогашната собственичка на имението – Дороти Уна Радклиф, е посочила автобиографията си „ Дамата на един милион нарциси ” (така е желала да я запомнят приятелите й).

В Северна Ирландия в Спрингфил има стотици разнообразни типове: бели и кремави, жълти и оранжеви цветове радват окото на туристите.

Повече от 14 000 дафодила могат да се видят и до фамилната къща на Уинстън Чърчил в Чартуел, Кент.

Любителите на литературата могат да се срещнат с „ Полето на Дора ” в Къмбрия. Някога това поле е било благосъстоятелност на „ езерния ” стихотворец Уилям Уърдсуърт . Той и брачната половинка му са засадили стотици луковици на нарциси в памет на умрялата си щерка Дора.

Известната поема „ Нарциси ” на Уърдсуърт е въодушевена от миг, когато поетът и сестра му Дороти виждат дълга линия от златистите цветове около езеро в Лейк Дистрикт – Езерната област, където живеят по това време. Нарцисите в златно като че ли танцували от лекия вятър, приличали на звезди от Млечният път. Романтичната поема е написана през 1804 година.

Нарцисът е освен национално цвете на Уелс, само че е емблема на благотворителната организация Marie Curie Cancer Care (организацията носи името на известната физичка Мария Кюри). 

Българска " диря "  

Бизнес с нарциси има в доста области на кралство: Корнуол, Линкълншир, Източна Англия. В тези региони има големи цветни полета и много цехове за рязан цвят, пакетиране и превозване до магазини. На полето и в цеховете работят главно източноевропейци, включително и доста българи. За събирането на реколтата са нужни над 3000 берачи за цялата страна. Заради Брекзит мнозина берачи от Източна Европа са се върнали в страните си и в някои магазини усещат недостиг.

В Източна Англия огромно произвеждане на нарциси има към Уизбич, само че и там производителите не могат да намерят задоволително берачи.

В магазина китка нарциси костват 1 паунд. Нежните цветя бързо разцъфват и красят дома.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР